Blue Traveller

Draagbare lichttherapielamp voor het syndroom van Crigler-Najjar

De BiliLed Blue Traveller is ’s werelds eerste echt draagbare lamp voor lichttherapie ten behoeve van de behandeling van het syndroom van Crigler-Najjar (CN). Reis de wereld over met auto, boot of vliegtuig en slaap op iedere plek met een stopcontact. Een enkele reiskoffer (meegeleverd) bevat het volledige systeem compleet met alle onderdelen en toebehoren. Deze compacte reislamp past op vrijwel ieder bed (ook box spring) en kan zelfs losstaand worden gebruikt zoals in een kampeertent. Vanzelfsprekend is deze lamp ook effectief, veilig en betrouwbaar. Dit product is uniek in zijn soort en was nog niet op de markt beschikbaar. De lamp is samengesteld uit een viertal panelen die onderling mechanisch verbonden worden. Dit samenstelsel vormt een rechthoekige ledmatrix van 60 x 180 cm die wordt opgehangen aan een lichte maar sterke flexibele boogconstructie. Een losse voeding met extra lang netsnoer completeert het geheel. De lamp is in principe geschikt voor alle CN-patiënten.

De voordelen op een rijtje:

 • Compleet systeem met alle benodigde mechanische, elektrische en optische onderdelen
 • Volledig demonteerbaar
 • Draagbaar en eenvoudig te vervoeren
 • Past op vrijwel ieder bed (ook box spring)
 • Toepasbaar in kleinere afmetingen door de modulaire opzet
 • Vrijstaand gebruik mogelijk
 • Inclusief degelijke reiskoffer van professionele kwaliteit
 • Vaste lichtintensiteit met hoge effectiviteit
 • Vlakke lichtverdeling in het gebied recht onder de lamp
 • Lage thermische belasting van de omgeving
 • Volledig geluidloos
 • Eenvoudig in gebruik
 • Bedrijfsurenteller
 • Lange levensduur
 • Veilig
 • Onderhoudsarm

 

 

Blue Traveller 180 portable suitcase

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de BiliLed Blue Traveller zijn:

Hoge effectiviteit
Waar het in feite allemaal om gaat is om met de lamp lichttherapie te kunnen toepassen voor de behandeling van het syndroom van Crigler-Najjar. Met andere woorden de in het lichaam opgehoopte ongeconjugeerde bilirubine moet onder invloed van licht worden omgezet in in water oplosbare deeltjes die vervolgens op natuurlijke wijze het lichaam kan verlaten. Deze lichttherapie moet zo effectief en efficiënt mogelijk plaatsvinden. De effectiviteit wordt vooral bepaald door de kleur, de intensiteit en de verdeling van het licht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat blauw licht het meest effectief is. De Blue Traveller is voorzien van blauwe high performance high power leds.

Vaste lichtintensiteit
De intensiteit is tijdens de productie ingesteld op een vaste waarde van 100 µW/cm2/nm. Deze waarde wordt door deskundigen algemeen aangenomen als een optimale combinatie van effectiviteit en veiligheid. Op verzoek is afstelling op een andere waarde leverbaar.

Vlakke lichtverdeling
Traditionele lampen kenmerken zich door een lichtverdeling die zich concentreert in het midden van het gebied onder de lamp. Voor effectieve lichttherapie is het echter belangrijk dat de patiënt overal evenveel licht krijgt. Dankzij computermodellen van de gebruikte optische componenten was het mogelijk om tot een samenstelling te komen waarbij het geproduceerde licht zo goed mogelijk verspreid wordt over het gehele oppervlak recht onder de lamp.

Schaalbaar
Het modulair opgezette schaalbare ontwerp van de lamp maakt het eenvoudig mogelijk om de lamp in een kleinere afmeting op te zetten, bijv. 60 x 120 cm door maar drie van de vier panelen te gebruiken.

Lage thermische belasting van de omgeving
Bij het gebruik van elektronica en leds vindt altijd warmteontwikkeling plaats. Het ontwerp van de lamp is gericht op een zo hoog mogelijk rendement. Hierdoor blijft de warmteproductie zo laag mogelijk. Afhankelijk van de omgeving is het gebruik van de lamp in een kamer zonder airconditioning goed mogelijk.

Volledig geluidloos
Het thermisch ontwerp van de lamp is dusdanig dat de door de leds ontwikkelde warmte op een zo natuurlijk mogelijke wijze wordt afgevoerd voor een zo lang mogelijke levensduur van de leds. Er is geen gebruik gemaakt van ventilatoren of andere bewegende onderdelen.

Eenvoudig in gebruik
De modulaire opzet maakt het mogelijk de lamp eenvoudig met de hand te monteren en demonteren met behulp van de meegeleverde inbussleutel. Bediening van aan/uit-schakelaar bij de voeding volstaat om de lamp aan- of uit te zetten.

Lange levensduur
Het is lastig om van een product te bepalen hoe lang het mee zal gaan. Naast de specificaties van de gebruikte componenten kan alleen een complexe en dure uithoudingstest hier inzicht in geven. Zoiets is voor een kleinschalig product als de BiliLed Blue Traveller niet haalbaar. Allesbepalend voor de levensduur van de leds is de werktemperatuur ervan. Het thermische ontwerp van de lamp is er specifiek op gericht deze werktemperatuur zo laag mogelijk te houden. Gezien dit doordachte ontwerp, de hoge kwaliteit van de gebruikte componenten en materialen en de toegepaste moderne technieken is een lange levensduur te verwachten (vele jaren). De bedrijfsurenteller houdt nauwkeurig bij hoe lang de leds al gebrand hebben.

Veilig
Van nature bevat het uitgestraalde licht van de lamp alleen de gespecificeerde kleur blauw zonder andere schadelijke bestanddelen zoals UV-licht. Verder was de veiligheid voor de gebruiker en zijn omgeving een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp en de bouw van de lamp. Hierbij valt te denken aan elektrische isolatie, temperatuur, straling en aanraak-veiligheid. De lamp is daarom samengesteld uit hoogwaardige componenten die aan strenge eisen voldoen. Ook de toegepaste montagetechnieken zorgen er voor dat de veiligheid gewaarborgd is.

Onderhoudsarm
Het ontwerp van de Blue Traveller is gericht op minimaal onderhoud. De lamp is eenvoudig schoon te houden zodat voorkomen wordt dat stofophoping plaatsvindt. Hiermee wordt bereikt dat de effectiviteit van de lamp ook op lange termijn gewaarborgd is.